Permaculture Soils (2010)
"It’s not the soil itself—it’s the soil life that is the most important element." – Geoff Lawton
장르 : 다큐멘터리
상영시간 : 1시간 37분
시놉시스
We’ve all seen environmental problems highlighted everyday on the media. Now comes the solution. From the man who said, “You can solve all the world’s problems in a garden” comes Geoff Lawton’s Permaculture Soils DVD. 137 minutes of Permaculture soil creation strategies that really work! Even if you have never built a garden or got your hands dirty before, you will learn the secrets of real soil creation – partnering with the life in the Soil! Geoff will take you through every step of the process and explain in detail how to do it yourself. From Compost creation to larger Kitchen Gardens and then to broad acre farming – this is the future of biological agriculture.
맥도날드는 레스토랑에 공장시스템을 적용하여 한 직원에게 한 가지 일만 시켜 급여를 줄인다. 무서운 성장 속도로 소고기, 감자, 돼지고기, 닭고기, 토마토, 양상추, 사과 등의 최대 수요자가 된다. 이는 식품회사의 급속성장 초래해 1970년대에는 5개의 식품회사가 소고기 시장의 25%를 차지했다. 그러나 지금은 4개의 식품회사가 소고기 시장의 80%를 차지하고 있다. 돼지고기 시장도 상황은 마찬가지이다. 이제는 패스트푸드를 먹지 않더라도 이러한 시스템에서 생산된 고기를 먹고 있다. 50년 전보다 절반의 시간으로 키워지고 도살되는 닭들. 그러나 성장촉진제(항생제)를 먹여 크기는 2배 더 커져 뼈와 장기가 급속한 성장으로 인해 몸을 가누질 못하는 실정이다. 비위생적인 집단사육과 병든 닭도 가리지 않고 상품화하고 있다.
환경을 보호하고 기후 변화를 해결할 수 있는 열쇠. 그것이 바로 토양이라면? 건강한 지구, 더 나은 우리의 터전을 위해 유명 연예인들과 사회운동가, 과학자들이 나섰다. 위대한 대지의 베일이 벗겨지는 순간.
서울에서 임용고시를 준비하던 혜원은 어느 겨울, 문득 짐을 챙겨 고향 미성리로 향한다. 집에 도착한 그녀가 가장 먼저 한 일은 꽝꽝 언 땅에 묻힌 배추를 꺼내 얼큰한 배춧국을 끓여먹는 것. 그날부터 혜원의 자급자족 농촌 라이프가 시작된다. 잠깐 쉬다가 금방 올라갈 거라고 믿었지만, 계절은 겨울로 시작해 봄, 여름, 가을을 거쳐 다시 겨울로 순환한다. 평생 마을을 떠나본 적 없는 그녀의 친구 은숙, 대기업에 다니다 귀촌해 농사꾼이 된 또 다른 친구 재하가 혜원과 함께다. 혜원은 친구들과 시간을 보내거나 직접 가꾼 작물로 요리를 해먹으며 지친 몸과 마음을 치유한다.
도시에서 생활하다 쫓기듯 고향인 코모리로 돌아온 이치코. 시내로 나가려면 한시간 이상이 걸리는 작은 숲 속 같은 그 곳에서 자급자족하며 농촌 생활을 시작한다. 직접 농사지은 작물들과 채소, 그리고 제철마다 풍족하게 선물해주는 자연의 선물로 매일 정성껏 식사를 준비한다. 음식을 먹으며 음식과 얽힌 엄마와의 추억을 문득 떠올리는 이치코에게 낯익은 필체의 편지가 도착하는데..
King Corn is a fun and crusading journey into the digestive tract of our fast food nation where one ultra-industrial, pesticide-laden, heavily-subsidized commodity dominates the food pyramid from top to bottom – corn. Fueled by curiosity and a dash of naiveté, two college buddies return to their ancestral home of Greene, Iowa to figure out how a modest kernel conquered America. With the help of some real farmers, oodles of fertilizer and government aide, and some genetically modified seeds, the friends manage to grow one acre of corn. Along the way, they unlock the hilarious absurdities and scary but hidden truths about America’s modern food system in this engrossing and eye-opening documentary.
도시에서 불현듯 고향인 코모리로 돌아온 이치코는 낯익은 필체의 편지를 받는다. 바로 몇 년 전 갑자기 사라졌던 엄마가 보내온 것. 편지를 읽고 난 후에도 한참 동안 자신이 무엇으로부터 도망쳐 온 것인지 계속 모른 척 하던 이치코는 어느 날 문득, 엄마는 왜 떠났는지 그리고 자신은 왜 고향으로 오게 되었는지 어렴풋이 깨닫게 된다. 코모리에 정착하지 않기 위해 애써왔던 이치코는 중대한 결심을 하게 되는데…
With dazzling nature photography, Academy Award®–nominated director Markus Imhoof (The Boat Is Full) takes a global examination of endangered honeybees — spanning California, Switzerland, China and Australia — more ambitious than any previous work on the topic.
For ancient Mayans, cocoa was as good as gold. For subsistence farmer Eladio Pop, his cocoa crops are the only riches he has to support his wife and 15 children. As he wields his machete with ease, slicing a path to his cocoa trees, the small jungle plot he cultivates in southern Belize remains pristine and wild. His dreams for his children to inherit the land and the traditions of their Mayan ancestors present a familiar challenge. The kids feel their father's philosophies don't fit into a global economy, so they're charting their own course. Rohan Fernando's direction tenderly displays a generational shift, causalities of progress in modern times and a man valiantly protecting an endangered culture. Breathtaking vistas of lush rainforests contrast with the urban dystopia that pulled Pops children away from him. Will one child return to carry on a waning way of life
At the focal point of this movement, and of this film, are the farmers and chefs who are creating a truly sustainable food system. Their collaborative work has resulted in great tasting food and an explosion of consumer awareness about the benefits of eating local. Attention being paid to the local food movement comes at a time when the failings of our current industrialized food system are becoming all too clear. For the first time in history, our children's generation is expected to have a shorter lifespan than our own. The quality, taste and nutritional value of the food we eat has dropped sharply over the last fifty years. Shipped from ever-greater distances, we have literally lost sight of where our food comes from and in the process, we've lost a vital connection to our local community and to our health.
Sepp Holzer explains some of the innovative, labour-saving agricultural techniques he applies at his farm in the Eastern Alps of Salzburg, Austria.
Permaculture teacher Geoff Lawton designs and builds a dam and water harvesting system on a farm.